Angsten/emoties versus Gevoelens

audioversie
Gevoelens versus emoties

 

We slagen deze termen dikwijls door elkaar merk ik op.

Er zijn ook veel definities voor.  Laat ik het even duidelijk stellen hoe ik het zie.

Voor mij zijn Angsten/emoties, een lichamelijke reactie op een gedachte.

Je denkt: oei wat gaat die persoon van mij denken, of oei ik ga niet rond komen deze maand, en poef jouw lichaam reageert direct/instant op die gedachten. Terwijl je eigenlijk nog niet weet, wat het echte resultaat is. Een gevoel is voor mij iets heel anders. Iemand behandelt je niet vriendelijk en je voelt je daar niet lekker bij. Maar je kan het verstandelijk niet direct plaatsen.  Een bepaalde plek voelt plots heel zwaar aan, of een bepaalde sfeer voelt niet fijn aan. Voor mij zijn gevoelens veel meer zuiver. Als je iemand verliest die je graag ziet dan doet dat pijn. Dat is een zuiver gevoel. Een emotie kan zijn. Dat je denkt dat je dit nooit te boven komt en je lijf reageert daar in stress op.  Maar je gevoel is op dat moment verdriet of kwaadheid. Een gevoel mag je doorvoelen, laat het er maar zijn. Een emotie hoef je niet te doorvoelen, want dat dat is een reactie van je lichaam op een verhaal in je hoofd, en dat in mijn ogen gebaseerd is op een illusie. of een vooronderstelling die je niet weet. Gevoelens zijn iets dat we hebben te doorvoelen, emoties is iets dat we te hebben te onderzoeken. Als je bij de waarheid komt of de realiteit dan komt er rust. Bij gevoelens komt er geen rust tot en met je deze hebt doorvoelt.

Snap je? Als dit nog niet begrijpelijk is reageer gerust.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.