relatietherapie

Relatietherapeut Dean legt uit waarom relatietherapie koppels kan redden

Relatietherapie achter de schermen van Relatietherapeut Dean de Volder

 

Waarom is een relatietherapeut nodig? Kan je dat dan niet gewoon zelf?

Wanneer een koppel of een relatie niet goed meer werkt kan relatietherapie een belangrijke stap zijn.  Heel veel mensen hebben de neiging om zelf alles te willen oplossen.

Dat begrijp ik maar al te goed. Toch is de liefde of een relatie één van de moeilijkste opdrachten die we tegenkomen in ons leven, daarom kan het wel slim zijn om de hulp in te schakelen van een relatietherapeut.

Wat zou  een leven zijn zonder liefde? Of zonder relaties? Een relatie hoeft niet altijd te gaan over een partnerrelatie. We zijn in relatie met heel veel mensen en veel dingen in ons leven.

Welke elementen zijn aanwezig in goede relatietherapie?
  1. Inzicht in de communicatie;
  2. Inzicht in jouw patronen en verleden;
  3. Concrete oefeningen en tips;
  4. Opdrachten;
  5. Inzichten en kennis over de liefde.

Ik maak gebruik van veel verschillende therapeutische richtingen: gesprekstherapie, EFT, interactionele therapie en veel meer. De zaken vanuit verschillende invalshoeken bekijken is een heel belangrijk iets in de therapie. Dit zowel voor de cliënt als voor de therapeut zelf.  Dit zorgt er voor dat ook de therapeut alert is voor valkuilen zoals te snel een conclusie trekken bijvoorbeeld: “Ahja dat komt omdat je als kind …… hebt meegemaakt”.

Een relatie kan je op heel veel verschillende manieren bekijken en aanpakken. Daarom is het interessant om veel kennis en ervaring van een psycholoog of therapeut te gebruiken om jouw relatie terug te laten bloeien.

“Wij hebben geen lessen in liefde gehad, straf daarom jezelf niet af omdat niet alles loopt zoals je wil”.

Als relatietherapeut besef ik dat liefde één van de moeilijkste dingen is in ons leven. Dat maakt dat inzicht, kennis, ervaring, oefeningen en dergelijke enorm belangrijk zijn in ons leven. Elke stap die we nemen in de richting van liefde is een grote stap.

Ik gebruik vaak een uitspraak van Emile Coué. Dit was een Franse  psycholoog en apotheker die veel heeft gewerkt met kankerpatiënten. Hij werkte met de techniek van optimistische autosuggestie. Je zou ook kunnen zeggen een vorm van positieve zelfbevestiging.

“Every day in every way i’m getting better and better”
“Elke dag gaat het me in alle opzichten beter en beter”
“Tous les jours et à tous points de vue, je vais de mieux en mieux”

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze spreuk zelf nog regelmatig toepas als ik twijfel aan mezelf en een mindere dag heb, of als de moed me in de schoenen zakt.

Het geeft me de kracht om steeds verder te gaan en te blijven groeien in wat dan ook. Zeker in de liefde is dit een belangrijke stap om net  te blijven groeien.

“De liefde is als een taal leren, dit doen we ook niet op 10 lessen”. 

Daarom ben ik fan van thuisopdrachten,  boeken lezen , oefeningen en dergelijke. Hierdoor wordt de kwaliteit van de therapie veel vergroot en ook de werking verlengt.

Is er een garantie dat een relatietherapeut mijn relatie kan redden?

Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld. Mijn antwoord is dan vaak “Ik werk niet zozeer om de relatie te redden maar wel om meer liefde te bewerkstelligen. In heel veel gevallen gaat het hierdoor veel beter tussen koppels. Maar soms wil dat ook zeggen dat mensen uit elkaar gaan omdat hun wegen zover uit elkaar liggen dat het net een goede stap is om alleen verder te gaan.

Waarom komen de meeste koppels bij jou in relatietherapie?
  1. Veel ruzies waar ze geen goede oplossing voor vinden;
  2. Minder goed seksueel of intiem contact;
  3. Omdat ze elkaar niet begrijpen;
  4. Omdat ze botsen tegen elkaars karakter;
  5. Blijvende jaloezie of angsten die voortdurend de kop opsteken.
Heb je als relatietherapeut nog een concrete tip voor ons als lezer?

Wees eerlijk. Dit is niet altijd evident want eerlijkheid kan soms heel confronterend zijn. Toch kan je volgens mij niet echt een duurzame of liefdevolle relatie opbouwen als er veel leugens worden verteld. Eerlijkheid gaat voor mij ook hand in hand met vertrouwen. Vertrouwen is een belangrijk fundament in een relatie.

Ingeborg Bosch (schrijfster van “Onze Liefde”) maakt een parallel met vertrouwen als de aarde waarin jouw boom van liefde staat. Als er geen vertrouwen is of niet voldoende aarde aanwezig is om diepe wortels in te laten groeien, dan waait jouw boom om met de eerste beste windvlaag.

relatietherapeut

Lees gerust ook de aanbevelingen van mensen die al relatietherapie hebben gevolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.