de reden waarom werkt of helpt therapie echt

Waarom werkt therapie echt Probeer het zeker eens uit

Ik krijg als psychotherapeut vaak de vraag waarom werkt therapie echt?

 

Veel mensen zeggen mij dat ze niet geloven in therapie of ze vragen waarom werkt therapie dan eigenlijk? Want wat gaat er mij iemand vertellen hoe ik mijn problemen moet oplossen? En dat gaat mij helpen? Ik geloof dat niet.

Omdat deze vraag steeds terug kwam, vond ik het terecht om hier een weloverwogen antwoord op te bieden waarom therapie effectief werkt.

Als mensen in therapie komen dan gaat het uiteraard over zaken in hun leven die niet goed lopen, anders zouden mensen helemaal niet in therapie gaan. Vaak nemen mensen bepaalde zaken gewoon verkeerd aan of weten gewoon niet hoe men met bepaalde problemen kan omgaan. Dat is ook heel normaal. Er zijn eenmaal heel wat zaken in het leven best moeilijk of we hebben een gezamenlijk verkeerd denken over bepaalde thema’s. Als ik spreek over bepaalde thema’s dan heb ik het over de liefde, angsten, leven vanuit passie etc. Mijn taak is om samen met mensen te gaan zoeken hoe ze anders kunnen omgaan met bepaalde thema’s. Bekijk gerust ook de Missie van Dreampraktijk.

Ik ben ongelooflijk blij als mensen de stap durven zetten naar de therapie. Want dat is vaak het begin van een doorbraak in hun leven, en wat is er mooier om te zien hoe mensen groeien. Ik ben zelf een enorme fan van de natuur en daar groeit en bloeit ook alles voortdurend. Als we als mens stoppen met groeien dan gaan we zachtjes dood en mijn doel is meer leven te brengen.

Wat zorgt er dan net voor dat therapie werkt?

Als ik terug ga naar de stelling waarom werkt therapie? Of wat werkt er dan juist?

Dan kan ik dat eigenlijk neerschrijven of formuleren in enkele zinnen. Het gaat eigenlijk over terug voluit leven en manieren zoeken om dat zo goed mogelijk te doen. Het gaat ook over levenslessen, daarom geef ik heel veel psycho-educatie. Hoe werken de hersenen, emoties en ons lichaam. Dat is waarom therapie iets kan bijbrengen.

Mensen krijgen handvaten en oefeningen. Ik ben heel praktisch ingesteld. Elke theorie is dood vooraleer deze wordt omgezet in de praktijk of toepasbaar wordt.

Wanneer werkt therapie niet?

Als mensen totaal niet openstaan voor nieuwe dingen of zaken bij te leren. Maar we moeten ook niet alleen de vinger wijzen naar de cliënt. Ook een psychotherapeut of psycholoog kan zijn werk niet goed doen en alleen maar praten OVER het probleem. Als psychotherapeut houd ik enorm van oplossingen en hoe we anders kunnen omgaan met zaken in ons leven. Weten waarom iets fout loopt kan interessant zijn maar is vaak maar een begin. En ook niet alles heeft een pasklare oplossing. Voor mij gaat het over samen zoeken naar wat specifiek voor deze persoon kan helpen.

Boek jij graag een afspraak of een wil je wat meer informatie. Boek dan gerust een adviesgesprek.

Waarom werkt relatietherapie?

Bekijk gerust ook waarom relatietherapie werkt?

2 Comments

 1. anoniem says:

  Waarom werkt praten over het probleem dan niet?
  Als je weet wat je probleem is en waar het vandaan komt, dan kan je het toch ook veranderen?

 2. info@dreampraktijk.be says:

  Beste,

  Als je weet waar het vandaan komt, dan kan dat mogelijks helpen maar het gaat erom dat er een andere reactie moet komen om tot verandering te komen.
  Je kan na heel wat sessies een perfecte analyse hebben, of heel goed weten waar jouw probleem is ontstaan maar toch nog geen stap verder zijn.
  Dus praten over het probleem is vaak 1 van de eerste stappen maar er komen nog heel wat stappen daarna.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.